Skatten i Grønland

Indholdet var strengt fortroligt, og ingen vidste præcis, hvor statsgeodæt J.F. Chantelou og topograf A. F. Hansen gravede kasserne ned i 1952… Indtil for to år siden, hvor Kristian Keller fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) støder på en gammel notesbog i Rigsarkivets materialer fra SDFE og Geodætisk Instituts arkiver.

Notesbogen viste sig at indeholde Chantelous personlige notater og de nøjagtige opmålinger til kassernes placering. Endelig kunne fhv. kontorchef Stampe Villadsen få løst gåden med at finde kasserne, som “hans nøgler” passede til.

Sidste år fandt Stampe og Kristian kasserne. De blev gravet op og fragtet hjem og åbnet.

Det kom der tre tv-udsendelser ud af sendt på DR1 i sommeren 2021: På sporet af de hemmelige koldkrigskasser.

Geodataprisfesten onsdag, den 24. november, indledes kl. 21 med et oplæg fra DR-udsendelsesrækken om skatten i Grønland ved de to skattejægere, Kristian Keller og Stampe Villadsen. Stampe og Kristian vil fortælle om noget af det, som ikke kom med i udsendelserne, og om det, som vi – på trods af at have gravet i arkiverne i to år – endnu ikke kender svaret på. Fx ved vi ikke, hvad amerikanerne har modtaget af geodætiske oplysninger…