Gymnasiekonkurrencen 2019

Kan gymnasieelever analysere bæredygtige transportsystemer og transportløsninger i København på baggrund af geodata og GIS-værktøjer?

Gymnasieelever fra hele landet er blevet opfordret til at arbejde med anvendt geografisk information og samtidigt have muligheden for at vinde et studierejselegat på kr. 10.000,-.

Årets gymnasiekonkurrence er en integreret del af Geoforums konference, Kortdage 2019. Opgaven handler i år mere specifikt om fremtidens bæredygtige transport.

København er fyldt med bæredygtige transportsystemer og -løsninger. Her er supercykelstier, metrosystemer, og bilfri zoner. Dog skaber biltrafikken i København stadig både miljømæssige udfordringer, luftforurening og er ikke med til at løfte den klimatiske udfordring, vi står overfor. København skal derfor have endnu en ny bæredygtig infrastrukturændring.

Årets opgave har til formål, at eleverne, ved at anvende deres viden om geografi, skal komme med et forslag til en bæredygtig infrastrukturændring. Det kunne eksempelvis være en ny supercykelsti, bilfri zone, eller letbane.

Opgaven indebærer en kort redegørelse af bæredygtighed i forhold til en infrastrukturændring / -løsning, hvor man kan indblande FN’s Verdensmål, en visualisering af ændringen på et kort, en analyse og en diskussion.

Opgaven har taget udgangspunkt i FN’s Verdensmål nr. 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund.

Ud af de indsendte besvarelser har et bedømmelsesudvalg udvalgt tre, som får muligheden for at præsentere deres arbejde ved årets Kortdage, den 14. november i Øksnehallen, København.

Kom og se gymnasieelever dyste i geofaglige færdigheder, og vær med til at vælge vinderen blandt de tre udvalgte.

I årets konkurrence har dommerkomitéen bestået af:
Lars Lars Stenberg Ebbesø, Banedanmark
Hans Skov-Petersen, KU
Claus H. Rasmussen, Vejdirektoratet
Casper Samsø Fibæk, NIRAS

samt Gyde Krüger, Nanna Jørgensen og Rasmus P. Meyer, Kortdagsudvalget.

Det blev 2.X fra Det Frie Gymnasium og projektet “Cykelparkering i Kbh”, der vandt førstepræmien på 10.000 kroner i årets gymnasiekonkurrence.

De øvrige to projekter, “Top 10 Ruten” og “Svævende og bæredygtig monorail“, er lavet af elever fra Roskilde Gymnasium og Rybners STX. Begge disse projekter blev belønnet med et studierejselegat på 2.500 kroner og anden- hhv. tredjepladsen i gymnasiekonkurrencen.

Se alle de indsendte plakater samt de tre gymnasieholds plakater og præsentationer af projekterne ved Kortdage 2019.

Geoforum ønsker de tre hold til lykke!

– Gymnasiekonkurrencen afholdes for 9. gang

– Kortdage 2019 i København

– Frist for deltagelse: 21. oktober 2019

Send en mail til os, så holder vi dig orienteret om konkurrencen og andre tilbud på Kortdage 2019: geoforum@geoforum.dk