Skatte fra dataarkivet - Historiske kort i søkortproduktion i Grønland

Session

Grønland

Abstract

Vi kender dem alle sammen; de gamle, gulnede kort. Måske er de lidt småflossede i kanten og påtegnet med sirlig skråskrift? Havde vi stadig barndommens fantasifulde sind, ville tankerne blive ledt over på sørøvere og farefulde skattejagte på ukendte territorier. Umiddelbart kan disse kort blot virke som et nostalgisk levn fra fortiden, men disse forhutlede og småkrøllede stykker kulturarv gemmer på meget mere. De gemmer på en sand skattekiste af guld, når nutidens højteknologiske søkort skal produceres.

Hvordan kan gamle kort, som er skabt ud fra lodskud og søfarendes efterretninger, bruges til at producere nutidens kort, hvor datakvaliteten er i centrum for at sikre sikker sejlads i Arktis? Hvilke kilder har relevans? Hvorfor bruge tid på at digitalisere gamle kort? Og hvorfor og hvordan har historiske data betydning for den datakvalitet, vi kan opnå i dag?

Målgruppe

Målgruppen for indlægget er deltagere ved Kortdage 2023, der er dataejere i offentlige styrelser eller kommuner - især dem med data på havet og i kystzonen. Andre målgrupper er deltagere, der er brugere af data på havet og i kystzonen, deltagere med interesse i standardiseringsarbejde og datamodeller, deltagere med historisk interesse, samt deltagere med interesse for GIS i Arktis.

Yderligere uddybning af abstract

Skatte fra dataarkivet - Historiske kort i søkortproduktion i Grønland
Geodatastyrelsen