Kort til bekendtgørelser – et webbaseret GIS-værktøj

Session

Retten er sat

Abstract

Landbrugsstyrelsen tog den nye digitale platform: Kort til bekendtgørelser i brug ved udgangen af 2022. Kort til bekendtgørelser er skabt med henblik på at udstille de retligt normerende kortdata, der knytter sig til Landbrugsstyrelsens bekendtgørelser. Den nye platform er kravspecificeret, udviklet, testet og idriftsat på forholdsvis kort tid.

I dette indlæg fortæller vi om, hvordan Landbrugsstyrelsen kom dertil, hvilke overvejelser, vi havde, og hvilke fra- og tilvalg, vi har foretaget. Vi deler de erfaringer, vi har gjort, samt de opmærksomhedspunkter, det kan være en fordel at kende for andre, der er i samme eller lignende situation.

Vi kommer ind på processen op mod implementering til drift og perioden efter - særligt i forhold til, hvad kortportalen har betydet for Landbrugsstyrelsens administration og processer herefter.

Målgruppe

Målgruppen er alle deltagere ved Kortdage 2023, der er interesserede i udviklingen af webbaserede GIS-platforme, herunder offentlige myndigheder, der bruger GIS som redskab til regulering, interesseorganisationer, samt virksomheder, der arbejder med GIS som værktøj og informationsgrundlag.

Yderligere uddybning af abstract

Den nye platform gør det muligt for almindelige borgere og interesseorganisationer m.fl. at navigere rundt i et digitalt Danmarkskort med forskellige kortlag, ligesom landbrugerne og deres konsulenter har gjort det længe i Landbrugsstyrelsens tast-selv-løsning. Kortlagene viser på en enkel måde, hvor konkrete krav og begrænsninger i vores bekendtgørelser gælder.

Link til Kort til bekendtgørelser: https://kort.lbst.dk

Landbrugsstyrelsen deltog i paneldebatten: ”Kan og skal geografi i lovgivningen digitaliseres?” på Kortdage i 2021, hvor emnet blev debatteret flittigt. Her blev der rejst mange dilemmaer og udfordringer, som skulle løses for at komme tættere på en digitalisering. Ganske kort tid derefter blev det presserende at kunne kundgøre kortdata på en hensigtsmæssige måde i Landbrugsstyrelsen. Dette indlæg kan ses som en opfølgning på den tidligere debat.

Kort til bekendtgørelser – et webbaseret GIS-værktøj
Karin Nyholm
Landbrugsstyrelsen