Drej til højre om 200 meter - ruteberegninger i dag

Session

Fra A til B

Abstract

De fleste bruger apps såsom Google Maps som en helt naturlig del af det at skulle rejse. I de to årtier, jeg har beskæftiget mig med ruteplanlægning, er vi gået fra at planlægge enkeltruter til nu at foretage så mange beregninger, som vi lyster. Ruteberegninger bliver i dag brugt i alt fra selvangivelsen til live-disponering i beredskabet.

I indlægget gennemgår jeg use cases for og udfordringerne ved nogle af de opgaver, vi har lavet, hvor millionvis af ruteforslag er blevet beregnet på kort tid. Det kunne fx være: "Hvilken brandbil skal rykke ud?" eller "Hvor langt kan jeg nå med offentlig transport på 60 minutter?"

Jeg vil også komme ind på paradokset i, at det, vi plejer at bruge som et af hovedeksemplerne på, hvad geodata kan bruges til, i praksis ikke kan laves alene ved brug af de offentlige grunddata. Og hvordan OpenStreetMap er det datasæt, man så kan bruge for at komme videre.

Målgruppe

Målgruppen er alle deltagere ved Kortdage 2022 med interesse i, hvad man kan bruge ruteberegninger til fra ledelsesniveau til det operationelle niveau - både kommunalt, statsligt og privat.

Foredraget holdes på vanlig vis på et abstraktionsniveau, hvor de fleste kan være med, men hvor der også er noget guf for nørder.

Yderligere uddybning af abstract