Danmark er sårbar over for GPS-angreb

Session

Hovedtalere ved Kortdage 2023

Abstract

Onsdag, den 1. november ved Kortdage 2023 har vi den glæde at kunne præsentere Jonas Pröschold, som er en prisvindende graverjournalist ved Politiken.

Jonas Pröschold skriver om teknologi, virksomheder og forbrugsvaner – og ved Kortdage 2023 vil han fortælle om vores sårbare og kritiske infrastruktur, som han har dækket.

Den 3. oktober 2022 blev Danmark ramt af de hidtil største registrerede angreb på GPS-signalet. I et område i Storebælt og Kattegat, der dækkede 1.500 kvadratkilometer, mistede mindst seks skibe, herunder to færger fra Molslinjen, adgangen til at bruge GPS-signalet. Men hvem blokerede signalet? Og har det relation til en anden mystisk sag, hvor Bornholmerfærgen pludselig ikke kunne sejle?

Målgruppe

Målgruppen er alle deltagere ved Kortdage 2023. Førstedagens keynote vil introducere os til sårbarheden i den del af infrastrukturen, der udgøres af geodata og GPS.

Yderligere uddybning af abstract

Dette satte Jonas Pröschold sig for at undersøge, og det blev en researchrejse, der afslørede ulovlige apparater, der bliver brugt af lyssky lastbilchauffører, og to russiske krigsskibe, som pludselig befandt sig i midten af Danmarkshistoriens største GPS-angreb.

I sin keynote på Kortdage 2023 vil Jonas Pröschold give sit bud på, hvad der skete i hændelsen, som er blevet mørklagt af myndighederne, og vise konsekvenserne ved et stort angreb på GPS-signalet.